Zeg je Anzicht, dan zeg je Anne

Anne Nederkoorn maakt al boekjes, puzzels en spelletjes vanaf het moment dat ze kan schrijven. Ze schrijft korte verhaaltjes en gedichtjes, maakt minipuzzeltjes in zelf in elkaar genaaide miniboekjes en verzint bordspelletjes. Dat ze na het VWO Nederlands gaat studeren past helemaal in dat straatje.

Tijdens haar studie raakt ze geïnteresseerd in de onderwijskundige kant van de taalontwikkeling. Haar afstudeerscriptie gaat over een onderzoek naar de op dat moment veel gebruikte Boom-Roos-Vis methode. Ze stelt onder meer de onlogica van de taxonomieverschillen aan de kaart; in het ene geval is het een boom – een hoofdgroep – en in het andere geval een roos – een onderverdeling van een plant of bloem zo je wilt.

Na haar studie staat ze een paar jaar voor de klas en werkt ze bij Studio Steenhuis. In 2012 (?) richt ze Anzicht op. Een eenmanszaak waarmee ze puzzels, poëzie en ontwikkelingsmateriaal uitbrengt.

De puzzels zijn de ansichtkaarten waarvoor op deze website oplossingen te vinden zijn, maatwerk puzzels voor onder meer de Dierenambulance en SamSam en placemats.Naast de talige puzzels maakt Anne ook driedimensionale puzzels en spellen. Een aantal daarvan brengt ze uit.

Haar ontwikkelingsmateriaal bevindt zich op het snijvlak van al haar passies. Het zijn kleurrijke zoekplaten waar de taal als klank in terug te vinden is. Mooi, grappig, consequent en spelenderwijs bezig zijn met het Nederlands. En doordat ze een visuele basis hebben zeer geschikt om te gebruiken voor het leren van Nederlands als tweede taal en bij mensen die in hun eigen taal ongeletterd zijn. Het ontwikkelingsmateriaal wordt volop gebruikt door het COA in diverse AZC-scholen in Nederland.

Schrijven is voor Anne als ademhalen. Ze brengt met Anzicht meerdere dichtbundels uit en is een graag geziene gast op de Open Podia in Amsterdam.

Anne overleed op 12 april 2024.

Anne